onsdag 1 januari 2014

Skaldjursfond

Nu blire fond på resterna från igår. Vi ska laga fiskgryta med saffran. Mums. Dock har man lite ont i magen, Johan har väl smittat mig med sin magsjuka :/

Såhär gör man iaf.


Skaldjursfond:


Skal från 1 kg skaldjur

1 Morot

10 cm Purjolök

½ Fänkål

2 dl Vitt Vin

2 msk Tomatpuré

2 Lagerblad

Vitt vin

Smör

Vatten

Skär morot, purjo och fänkål i mindre bitar. Bryn skalen i smöret ett par minuter på hög värme. Rör mot botten, så det inte bränns vid.

Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.

Häll på vin och vatten, så det knappt täcker. Koka upp och låt puttra i 20 minuter. Sila genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår. Ta bort skummet som bildas på ytan.

Sila igen, klart!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar