onsdag 3 februari 2016

Denguefeber på Koh Lanta

Nu har vi skyddat oss ännu mer från myggen. Det är oundvikligt att bli myggbiten... men de verkar gilla Leon mer än oss så nu fick jag nog och tvingade Johan att sätta upp nät som vi fått låna av Anders och Carina. Städarna kommer väl tro att vi är helt koko, haha. Men folk (läs: svenskar) här nere är så sjuuukt rädda för Denguefeber så det är svårt att inte bli påverkad själv. Dock är ju det typiskt svenskt att hypa för allt kan jag känna och blir rätt så irri på det. För att få dengue måste en speciell mygga från aedessläktet bita dig. Den har nån gång bitit en människa som hade Dengue. Den blir då smittad med dengueviruset och har det sedan hela livet. (Vilket innebär upp till 100 dagar och då är det honorna jag talar om för det är de som behöver blod för att kunna lägga sina ägg) Vi bor högt upp på en kulle och inte nere på stranden vilket är positivt då det inte är lika fuktigt här. Myggan gillar sötvatten och när det regnar så rinner det bort från oss rätt så fort eftersom vi bor högt upp. Det finns 4 olika virustyper av Dengue. Endast två finns här på lanta (enligt dr Salarin). Blir man biten en andra gång och smittad med viruset kan det i några fall utvecklas till hemorragisk denguefeber och den är inte rolig. Vissa har tyvärr dödlig utgång, men är sällsynt. Bra vård är A och O.

Tips för att skydda sig:

♡ Långärmat och långbyxor.
Denna punkt är svårt att följa då det är så sjukt varmt här.. man smälter bort med såna kläder, men ett lager kläder är en bra barriär.

♡ Myggnät.
Använder myggnät på Julies vagn både dag- och kvällstid, hennes spjälsäng och nu även vår säng. Aedesmyggan är aktiv både dag och kväll, så skydd på dagen är viktigt.

♡ Elektriskt myggracket. Den här är så sjukt bra. Kostar inte mycket men ser man en mygga trycker man på en knapp och vips så var den electrifyed.

♡ Myggmedel. Finns en jättebra för barn och bebisar. NoSkito heter den, köpt i Sverige. Den bästa för vuxna är, här enligt sägen, Off, men ibland blir man myggbiten ändå.


Har man följt alla punkter så kan man inte göra mer. Får man Dengue är det extrem otur, men man ska komma ihåg att för de flesta mår man som om man fått en riktigt jobbig influensa med huvudvärk, feber och mycket ont i kroppen. Andra blir inte alls lika sjuka utan mår lite kasst i några dagar för att senare blir frisk igen.

Lycka till! 






2 kommentarer:

  1. Är det mer fall nu än förra säsongen?? Både min man o jag fick det när vi var på Ko Lanta 3 månader dec- mars det var ingen rolig historia,o då hade de 5 fall om dagen på kliniken på long beach..hoppas det ser bättre ut denna säsong.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet inte exakt hur många men hört om flera fall nu senast vi var där. Värst nere på poseidon.

      Radera