måndag 22 april 2013

Tvåspråkig förskola

Dessa förskolor har blivit jättepopulära på senare år, inte bara för de barn som inte kommer ifrån Sverige utan också för svenska barn som har svensktalande föräldrar. Många tror säkert att det är onödigt att sätta sitt barn i en sådan förskola, men det är dokumenterat att barn lär sig språk otroligt bra upp till tre års ålder. Det är inte så att om ett barn lär sig ett extra språk tar det plats från något annat som tex matte, det är ett containertänkande enl. Gisela Håkansson, proffessor i lingvistik på Lunds universitet. LÄS HÄR
Man behöver inte heller vara rädd att barnet kommer att lära sig svenska sämre än engelska, för så är det inte. De kan i teorin lära sig hur många språk som helst i denna låga ålder. Dessutom har man sett att barn som kan fler språk får en fördel socialt och får ett bättre minne, man bygger upp mer kapacitet i hjärnan om man lär sig fler språk.Vem vill inte underlätta för sitt barn och ge ett extra språk som kommer automatiskt och alldeles gratis? En oro att barnen blir "halvspråkiga" istället för tvåspråkiga är en obefogad oro. Barnen kommer säkerligen att blanda ihop språken i början och böja fel grammatiskt i meningar, men får de träna tillräckligt kommer det sedan komma naturligt. Min mamma har en granne som är finsktalande och hennes man är engelsktalande. Deras tre söner talar alla språken; svenska, engelska och finska. De talar finska med mamman och engelska med pappan och svenska på dagis. De lär sig därför att växla i de olika situationerna. Fascinerande =)

Först och främst så är det viktigaste för oss att vårt barn kommer att trivas och gå på ett bra dagis där han lär sig saker och har roligt. Engelskan är bara ett plus. Intrycket vi fick när vi var på engelsk-svenska dagiset när vi hälsade på var i särklass mycket bättre än alla de andra svenska dagisen. De hade en klar grund om vad barnen ska lära sig och hur de ska lära sig det. Det är som ett helt normalt vanligt dagis, de är ute och leker i parken, de gör utflykter, de arbetar efter den svenska läroplanen med influenser från Reggio Emilia filosofin etc, förutom att de pratar två språk. Fiffigt va? Om vårt barn inte skulle trivas och dagiset inte lever upp till våra förväntningar så får man byta.

Tjolahopp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar